Tavasz Kórus Alapítvány

A TAVASZ NŐIKAR TÖRTÉNETE

Szerkesztő: Mellen Katalin

A Tavasz Nőikart 1961-ben Cseszka Edit karnagy alapította, aki egészen 1991-ben bekövetkezett haláláig vezette az énekkart. A kórus ifjúsági kórusként alakult, nevét Karai József zeneszerző Tavaszi dal című, az együttes részére komponált műve alapján kapta. A tagok többsége a Budapest XV. kerületi Rädda Barnen utcai ének-zene tagozatos általános iskola növendéke volt, ahol Cseszka Edit éneket tanított.

A karizmatikus tanár akkori tanítványai közül többen – akik a kórusmuzsikát általános iskolás korunkban szerettük meg, és az évek folyamán a közös éneklés életünk részévé, kedvenc időtöltésünkké vált – a mai napig is éneklünk a kórusban.Az énekkar repertoárját nagy változatosság jellemzi. Gregorián, egyházi és világi zene a reneszánsz, a barokk, a bécsi klasszika és a romantika korszakából valamint XX. századi és kortárs külföldi és magyar zeneszerzők művei.A kemény, minőségi munka hamar meghozta az elismeréseket a kórusnak.Rádió- és TV-felvételek, hazai és nemzetközi kórusversenyeken elért sikerek és külföldi meghívások jelezték egy fényesen ívelő pálya kezdetét.Az amatőr kórusok által elérhető legmagasabb minősítés és a „Kiváló Együttes” kitüntető cím örökérvényű megszerzése jellemezték ezt az időszakot.Rendszeresen szerepeltünk a Magyar Rádió Éneklő Ifjúság és Kóruspódium adásaiban, a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen, a pécsi kamarakórus fesztiválon, a kecskeméti és a szolnoki kórustalálkozókon, a Békés-tarhosi zenei napokon, valamint külföldi turnékon, kórusversenyeken, kórustalálkozókon és fesztiválokon is szép sikereket, előkelő helyezéseket értünk el.A franciaországi Tours-ban, az írországi Cork-ban, a “Kathaumixw Festival in Powell River” kanadai versenyen valamint a kölni BBC Rádió „Énekeljenek a népek” című nemzetközi kórusversenyén a kórus az élvonalbeli énekkarokat megelőzve első díjat nyert.

A 80-as években a Tavasz Kórus a Rädda Barnen utcai ének-zene tagozatos általános iskolában Cseszka Edit tanítványaként végzett fiúkkal kiegészülve időnként vegyeskarként is működött, és adott néhány emlékezetes koncertet a Történeti Múzeumban valamint kórustalálkozókon.

1986-ban a Tavasz Nőikar közös lemezfelvétel készített a Honvéd Együttes Férfikarával Tolcsvay László: Magyar Mise című rock-operájából, majd pár évvel később közreműködtünk a szintén Tolcsvay László által komponált Mária Evangéliuma című rock-operában, amelyből magyar és olasz nyelvű hangfelvétel is készült.A Magyar Mise című kompozícióval az énekkar fellépett a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Zeneakadémián, az Erkel Színházban, a Hadtörténeti Múzeum Szabadtéri Színpadán, a Budai Vár Díszterén, a Veszprémi Várkertben, az egri katolikus templomban, a Gyulai Várszínházban, és 1993-ban ezzel a produkcióval utazott a kórus németországi turnéra.

A Honvéd Férfikarral több éven keresztül számos közös hangversenyt adtunk, amelyek közül a legemlékezetesebbek a Zeneakadémiai fellépések: Magyar Mise, Honegger, Dávid király című oratóriuma. A Ferencvárosi Ünnepi Napok keretében Kodály: Székelyfonó című művében szerepeltünk.1996-ban a Gyulai várszínházban a Nyári Játékok keretében Kodály: Háry János című daljátékát 8 estén át játszottunk nagy sikerrel.

Cseszka Edit alapító karnagy mellett a kezdetektől több évig állt karnagyként a kórus élén Neuhold Károly, majd Ördög László és Surán Sándor. A felejthetetlen alapító karnagy, Cseszka Edit elvesztése után 1991-től Surán Sándor vette át a kórus vezetését. Surán Sándor távozása után Hajduné Nemes Klára állt a kórus élére, majd 1997-től Tóth András Egressy Béni és Bartók-Pásztory díjas karnagy, a Honvéd Művész Együttes Férfikarának akkori vezetője, akit a kórus már évek óta ismert a Honvéd Férfikarral fennálló együttműködés, közös koncertek révén.

2000-ben Giambattista Pergolesi Stabat Mater című művéből a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekarral közös CD-hangfelvételt készítettünk, amely a Csokonai Művelődési Központ kiadásában jelent meg.2001-ben a pesti Vígadóban megrendezett Nemzetközi Kórusversenyen nőikari kategóriában ezüst, majd 2003-ban ugyanezen a versenyen arany minősítést értünk el.

2001-ben a Csokonai Művelődési Központ, a XV. kerületi Önkormányzat és a Tavasz Nőikar a kórus fennállásának negyvenedik és Cseszka Edit halálának 10. évfordulóján a karnagy-tanár tiszteletére emléktáblát állított a művelődési ház homlokzatán. Ez alkalomból az énekkar régi és akkori tagjai, karnagyai, barátai koncerttel emlékeztek meg az alapításról; a Fővárosi Önkormányzat pedig a negyven éves Tavasz Nőikart nemzetközi és hazai eredményes szerepléseiért Budapest díjban részesítette. 2002-ben Csernyik Balázs majd Murányi Eszter kapcsolódott be másodkarnagyként a kórusmunkába.

Tóth András visszavonulása után, 2003-tól Murányi Eszter vette át az énekkar vezetését, aki 2014. júniusáig volt a kórus vezetője.

  1. szeptembertől a kórus ismét Tóth Andráskarnagyot kérte fel a kórus vezetésére.

A Tavasz Nőikar több határon túli magyar kórussal is baráti kapcsolatot ápol. E kapcsolatok révén léptünk fel 2005-ben Szlovákiában és 2006-ban Erdélyben. 2007-ben a Budapesti Olasz Kultúrintézetben adtunk önálló hangversenyt. A koncerten olasz és magyar kórusművek szerepeltek, a középkortól egészen a kortárs zenéig. 2008. májusában, Prágában a Kosteli Panny Marie Snezné templomban tartottunk nagy sikerű pünkösdi kórushangversenyt. Több ízben adtunk templomi koncertet a Rákospalotai Evangélikus Egyházközösség Nagytemplomában, a Csokonai Művelődési Ház felkérése alapján pedig rendszeres fellépői vagyunk az ”Anno” rendezvényeknek.

Hagyományosan, minden évben megrendezzük adventi kórushangversenyeiket a Belvárosi Szent Mihály Templomban valamint Budapest XV. kerületében, ahol koncertjeik helyszíne volt már az Óvárosi Református templom, az Újvárosi református templom, a Pestújhelyi Keresztelő Szent János plébánia templom és a Boldog Salkaházi Sára katolikus templom.

Rendszeres fellépői vagyunk a Magyar Nemzeti Galériában a KÓTA által szervezett vasárnap délelőtti múzeumi koncerteknek. 2009-ben elkészült a Tavasz Nőikar „Ha folyóvíz volnék..” című CD-je, amelyen elsősorban XX. századi és kortárs magyar szerzők kórusművei szerepelnek. A felvételek a Csokonai Művelődési Központ dísztermében készültek 2001-ben, 2003-ban és 2006-ban, illetve 2005-ben a Batthyányi téri Szent Anna templomban tartott koncerten, emellett két archív hanganyag is rákerült a CD-re, amelyen az alapító karnagy, Cseszka Edit vezényel.

  1. május 8-án Szegeden, a Szeged Felsőváros Szent Miklós Plébániatemplomban adtunk templomi hangversenyt. Szép hagyomány kezdetét jelzi, hogy az énekkar az elmúlt két évben meghívást kapott a dorogi nemzetközi kórustalálkozóra, ahol 2011. április 30-án és 2012. szeptember 7-én nagy közönségsikert aratva szerepeltünk.
  2. május 30-án ünnepeltük fennállásunk 50. évfordulóját. Ennek tiszteletére igazi nagyszabású „születésnapi bulit” szerveztünk volt karnagyaink és számtalan régi tagunk fellépésével, tortával, ajándékokkal…
  3. szeptember 16-án a kórus a helyi közösség meghívásának eleget téve a szlovákiai Somorjára utazott, és az ott eltöltött hétvégén egyházi és „világi” művekből összeállított műsorral adtak koncerteket. A kórus sokszínűségét mutatja, hogy Szlovákiából hazafelé tartva megálltunk Győrben, ahol a Sörfesztivál szervezőinek meghívására ezen a vidám rendezvényen is felléptünk.

A 2013-2014-es év Karai József zeneszerzőre való emlékezés jegyében telt. A veszprémi Gizella Nőikarral Veszprémben is és a Csokonaiban is nagyszabású koncerteken elevenítettük fel Karai József munkásságát.

1992-ben a Csokonai Művelődési Központ támogatásával az énekkar létrehozta saját alapítványát, mely adományokból és a fellépések tiszteltdíjaiból gazdálkodik. Alapítványunk rendszeresen pályázik kerületi és egyéb forrásokra. Az itt elnyert támogatásokból több fellépésünk és külföldi utunk valósult már meg.

Repertoárunk jelenleg is rendkívül széles skálán mozog, megtalálható benne a gregoriántól az egyházi és világi zene a reneszánsz, a barokk és a bécsi klasszika korszakából, romantikus kórusmuzsika, XX. századi külföldi és magyar zeneszerzők és a mai kortárs zene is.

 

A TAVASZ KÓRUS KÜLFÖLDI TURNÉI

Versenyek, Fesztiválok, Koncert körutak

1968 – NDK:  Schwerin  koncert körút

1972 – NDK:  Schwerin  koncert körút

1974-  Finnország

1978 – Svájc:  Wohlen    koncert (vendégszereplés)

1979 – NSZK: Sindelfingen-Stuttgard  koncert (vendégszereplés)

1980 –  Franciaország: Tours Nemzetközi kórusverseny

Edit néni :Karnagyi díjat kap, Kórus I.díj,

XX.sz.i magyar mű legjobb előadásáért : Karai József: Éjszaka c. műve különdíj

1982-  Franciaország: Marseille fesztivál

1983-  NSZK: Pohlheim  Nemzetközi Kórusfesztivál

1984-  Spanyolország: Alava Nemzetközi Kórusfesztivál

1986-  Írország: Cork  Nemzetközi kórusverseny  I.díj

1988-  Canada: Powell River  Nemzetközi kórusfesztivál Kathaumixw

Kamarakórus kategóriában I.díj

Avantgárd kategóriában II. díj

1989-  Görögország : Larissza  kórusfesztivál

1990-  Olaszország: Fano Kórusfesztivál

1990-  Erdély: Székelyudvarhely   Koncert turné vegyeskarral

1991-  Görögország: Larissza kórusfesztivál

1993-  Németország: Tolcsvay László:Magyar Mise –Turné  Honvéd férfikarral

(Dortmund,  Arnsberg, Bottrop, Hagen, Aachen, München

1997-  Görögország: Larissza  kórusfesztivál

1999-   Németország: Pohlheim Nemzetközi kórusverseny II.díj

2002-  Franciaország: Tours Nemzetközi kórusverseny

2005-  Szlovákia :Gömörhorka kórustalálkozó

2006-  Erdély: Marosvásárhely, Székelyudvarhely koncert körút

2008-  Csehország: Prága pünkösdi koncert turné

2012- Szlovákia: Somorjai Templomkerti Napok koncertek

2016 – Horvátország, Porec – Summer Music Festival

2017 – Horvátország, Crikvenica, Senj – Adria Festival

KÓRUSVERSENYEK/FESZTIVÁLOK MAGYARORSZÁGON

1976-  Pécs: Kamarakórus verseny, Debrecen: Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

1978-  Debrecen:  Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

1980-  Debrecen:  Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

1982-  Debrecen:  Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

2001-  budapesti Nemzetközi Kórusverseny  II. díj

2003-  budapesti Nemzetközi Kórusverseny   I. díj

2009-  budapesti Nemzetközi Kórusverseny  II. díj

2014- Keszthelyi Dalünnep